Tkanie je láska. Tentokrát som skúsila tkanie na stolových krosnách. Opäť som veľmi netušila ako bude kurz prebiehať. Čo sa budeme učiť a ako sa bude tkanie na stolových krosnách odlišovať od tkania na klasických krosnách. Vedela som iba, že si utkáme šál. Kurz trval 5 lekcií po 2 hodiny a bola to naozaj zábava a relax v jednom.

Príprava

Ako prvé sme absolvovali teoretickú časť. Zoznámili sme sa so stolovými krosnami a zistili, čo všetko sa dá na nich utkať. Náš cieľ bol vlnený šál. Opäť sme na začiatku trošku počítali a premeriavali. Vybrali sme si tri farby a rozdelili sa do dvojíc. Tkanie resp. samotnú osnovu len veľmi ťažko urobí človek sám. Zväčša potrebuje aspoň jedného pomocníka.

Po natiahnutí osnovy sme navili vlnu a začali tkať ako na klasických krosnách. Jednoduchšie to bolo v tom, že tieto krosná sú menšie, kompaktnejšie a dajú sa preniesť. Používajú sa iba rukyt, nie nohy. Tkanie je jednoduché a dá sa utkať takýto krásny šál ako z obchodu alebo prestieranie na stôl alebo aj taká čelenka do vlasov.

Model podľa vlastného nákresu

Ak chcete pekný vzor, musíte počítať. Odporúčam zapisovať si počet riadkov a rozpočítať na celý vzor. Kľudne to môžete nechaj aj na náhodu a nič si nezapisovať. Dĺžka môjho šálu je okolo 1,60 cm. Odporúčam aj 2,5 metra. Nech si ho môžete pekne obtočiť okolo krku a dobre hrial. Po zložení z krosien je potrebné šál oprať aby sa trošku “zrazil”. Z tohto dôvodu sa netká nahusto ale redšie. Na záver si už stačí iba zaviazať strapce a s radosťou nosiť alebo niekoho obdarovať výsledným produktom.

Pre koho je kurz určený?

Kurz zvládne podľa mňa každý. Nie je to náročné a nevyžaduje sa vedieť tkanie na veľkých krosnách. Je to naozaj relax a pssst ale z kurzu si nenosíte domov úlohy (na ostatných väčšinou áno). Jediné je potrebné počitať, ale s tým si poradí každý stačí zapisovať počty na papier. Smelo do toho.

You May Also Like

Leave a Reply