Úplet, teplákovina, pletenina, jesrey alebo tričkovina. Toto je iba niekoľko pojmov, s ktorými sa stretávam pri popise obľúbeného materiálu na šitie. Spájame si s ním oblečenie, ktoré z neho najčastejšie nosíme. Tepláky, tričká, mikiny alebo šaty. Viete čo je úplet a čo všetko sa dá z neho ušiť? Ako vzniká a aké sú jeho vlastnosti? Všetko čo ste chceli vedieť o úplete sa dočítate v tomto článku. Za fotky outfitu s úpletovými šatami ďakujem Janke Šípkovej.

What I wear:

dress: Klepáčová / handmade; coat, hat, belt: vintage; bag, boots: reserved

Je úplet tkanina alebo pletenina?

Ak hovoríme o úplete, tak už zo samotného názvu vyplýva, že ide o pleteninu. Je vôbec nejaký rozdiel medzi tkaninou a pleteninou? Áno. Pletenina, ktorú nájdete väčšinou pod označením “úplet” vzniká prepletaním jednej alebo viacerých sústav nití. Niť sa pri pletení formuje do kľučiek a ich vzájomným prepletaním vznikajú očká. Pletenina vzniká na pletacom stroji. Po natiahnutí látky si môžete všimnúť viditeľné očká. Tkanina naopak vzniká tkaním na tkáčskom stroji. Tkať som sa pred pár rokmi učila a prečítať si o tom môžete v článku “”. Na stroji je natiahnutá sústava nití, osnova, ktorá je pevnejšia a pomocou člnku sa prepletá niťami, útkami, ktoré sú voľnejšie. Takto vznikajú rôzne väzby napríklad plátnová , keprová alebo atlasová väzba. Pletenina je zväčša elastická a tkanina iba v prípade ak je pridaný do látky elastán.

Druhy úpletov a aké oblečenie sa z nich šije

Plyš, fleece na mikiny, zimné doplnky, piké napr. polokošele. Ďalej sú to tyl vhodný na dekorácie ale aj sukne. Pletená čipkoviny, trikot a atlas. Tričkoviny, jednolícny úplet alebo jersey (singl jersey) je vhodná na tričká, legíny, šortky, šaty. Tento úplet má však tendenciu sa krútiť a dosť ťažko sa s ním pracuje. Obojlícny úplet (double knite) je vhodný na hrubšie tričká, roláky a kardigany. Rub a líce vyzerajú takmer rovnako. Patent, rebro, rib, finerib, náplet – používa sa na zakončenie rukávov, lemov u mikín a tam kde je potrebný obojsmerný efekt. Teplákovina t.j. french terry, warmkeeper, alpenfleece – má väčšiu gramáž a z rubovej strany je jemnejšia. Nie je až tak pružná a preto je vhodná na tepláky a športové oblečenie. Stretnúť sa môžete aj s pojmom Interlok, ten je vhodný na šaty, tričká a sukne.

Vlastnosti a čo si všímať pri výbere

  • vysoká pružnosť (aj bez pridania Lycra, Elastan alebo Spandex)
  • väčšinou sa nekrčia
  • majú ale náchylnosť pre tvorbu žmolkov
  • vyrábajú sa z prírodných aj umelých materiálov
  • ak sú s prímesou polyesteru dokážu napríklad lepšie odvádzať pot, rýchlejšie schnú, sú odolnejšie alebo sa menej krčia
  • dôležitá je aj gramáž 140 g / m2 – vhodnejšie na letné tričká, topy, tielka, nad 210 g / m2, látka je pevná a odolná a vhodná na teplejšie tričká alebo tenšie mikinu. Pre trička je ideálny gramáž okolo hodnôt 175 – 190 g / m2. U obojlícneho úpletu alebo fineribu je vhodná gramáž cca 210 g / m2 – 280 g / m2. Teplákovina cca 230 g / m2 – 300 g / m2. (zdroj)

Fialovo-modré šaty

Šaty, ktoré vidíte v jesennom outfite sme ušili s látky, ktorú mi darovala moja sledovateľka. Je to úplet vhodný na teplejšie šaty, ale určite by z neho bol vhodný aj kardigan alebo pohodlné sako. Šaty majú rovný strih a veľmi dobre sa nosia. Podobných šiat mám už trojo. Sú pohodlné, výborne sa kombinujú a môžu sa nosiť s opaskom aj bez opasku. Ako vždy nemôže chýbať aspoň jedno vrecko. Nosíte úpletové oblečenie? Samozrejme myslím okrem teplákov, pyžama a mikín :). Perlička na záver. Viete o tom, že z jersey-u šila napríklad aj Coco Chanel? Všetci sa na ňu pozerali ako na blázna a aha vybudovala silnú značku.

You May Also Like

Leave a Reply