There are so many types of materials and fabrics. Do you know the fact about them? Do you know how to care about fabrics? At first, I will write about silk and satin. Two similar words. Both are shine and people love them for their look and feel. What is different between silk and satin?

Existuje množstvo materiálov a tkanín. Poznáte ich vlastnosti? Viete ako sa o ktoré látky starať? Na instagrame som sa v ankete pýtala na rôzne názvy zo štítkov oblečenia. Na základe odpovedí som si ako prvé rozoberieme rozdiel medzi “silk” a “satin”. Tieto názvy sú v angličtine podobné, ale je to tak aj v skutočnosti? Čím sú si podobné a v čom odlišné?

skirt, handbag, gloves, boots, hat: vintage; sweater: lindex; tights: ccc
>>> BLOGER BAZAR – vyber si niečo z mojej skrine <<<

Silk = hodváb

Hodváb je prírodný materiál. Vlákno pochádza zo zámotku Priadky morušovej, nočného motýľa,  ktorý sa živí listami moruše, avšak vo voľnej prírode sa tento druh už nevyskytuje. Z jedného zámotku je možné odvinúť až 800 m jemného vlákna. 

  • má výnimočný nádherný lesk
  • je priedušný, jemný, mäkký
  • má veľmi zriedkavú vlastnosť: v chladnom počasí udržiava teplo a hreje, v horúcom príjemne chladí
  • prať by sa mala v teplote max.30 stupňov, nežmýkať, sušiť pri izbovej teplote a žehlíme takisto pri nízkych teplotách

Silk is a natural product. Silk is made from the cocoons of silkworms. The main fact is that this material warms up in winter and in summer it cools. Silk is soft and so shiny. The basic rules are: do not wash in the washing machine, no squeeze and ironing at low temperatures.

Satin = satén

Názov satén je odvodený z textilného pojmu saténová väzba t.j. spôsob akým sú usporadúvané nite pri tkaní.

  • satén je z jednej strany lesklý a z druhej matný
  • satén môže byť hodvábny, bavlnený ale aj polyesterový – v závislosti od použitého materiálu sa líši aj starostlivosť, je potrebné čítať na štítkoch informácie
  • je oveľa lacnejší ako hodváb a z jednej strany je drsnejší

foto by: Simona- SAJSOU FASHION

Satin is a man-made material. It can be made up of a mixture of satin, nylon, and polyester. Satin is more delicate than silk. Silk is the same on both sides, while the manufacturing process leaves satin with a dull flat back. How to care about satin? It depends on the material from which is made up. Satin is cheaper than silk.

You May Also Like

Leave a Reply