Druhá časť “Paríž bez cestovky” bude o pamiatkach a atrakciách. Ako sú označené, ktoré sú zadarmo, kde si priplatíte, ktoré vám odporúčam kúpiť si vopred a ktorým vám odporúčam vyhnúť sa. Takisto som dostala veľa otázok ohľadom toho, ktoré pamiatky sú bez wow efektu resp. sú trošku precenené a nemusíte tam ani chodiť. Opäť, ak máte akékoľvek otázky, napíšte mi, rada vám odpoviem.

základné odporučenie:

Moja základné odporúčanie je urobiť si plán resp. si vyznačiť na mape, kde sú ktoré pamiatky/atrakcie, ktoré chcete navštíviť, aby ste sa zbytočne nezdržiavali. Navštívte jeden deň jednu časť t.j. napríklad Montmartre potom modernú La Defense a všetko čo je okolo Eifelovky. Aby ste nebehali hore dole a zbytočne sa výlet nepredražil o cestovné na metro. Veľa pamiatok je okolo Seiny a rovnako sa volajú aj zástavky metra (vo väčšine prípadov) alebo je to pri zástavke napísané, že tu môžete vystúpiť ak chcete vedieť napríklad Invalidovňu. Chvíľku sa rozhliadnite a prídete na ich systém :). Je to tu tourists friendly.



pamiatky, ktoré sme navštívili:
Na svojom zozname som mala oveľa viac miest, ktoré sa dajú v Paríži navštíviť. Ak by sme ich chceli stihnúť, tak by sme nemohli jesť, zdržiavať sa wc a asi ani spať :). Paríž sa jednoducho na prvý krát nedá prejsť celý a úplne všetky pamiatky, ktoré poznáme. Museli by ste tam byť minimálne celých sedem – desať dní. Výlet by sa poriadne predražil. My sme navštívili tieto pamiatky a mali sme teda dosť (v zátvorkách , či sme boli von alebo aj vnútri a aj francúzske názvy):

  • Eifelovka (až hore k 3.poschodiu – la tour Eiffel ), Víťazný oblúk (boli sme pri ňom nie na ňom – Arc de Triophe), Sacre-couer (von, dnu – je to najvyšší bod Paríža – Basilique du Sacré-Cœur ), Invalidovňa (zvonku – Les Invalides), Louvre (von – Musée du Louvre), Notre Dame (von – Cathédrale Notre-Dame de Paris), Versailles (zámok aj záhrady + dedina Márii Antoinetta – le Château de Versailles a l´hameau de Marie Antoinette (našla som aj ako Domaine de Marie Antoinette), Katakomby (Les catacombes de Paris), Sochu slobody (Statue de la Liberté Paris), Champs Elysée (Avenue des Champs-Élysées), Mouling Rouge (von), staré veterné mlyny na Montmartre, Montmartre, Place de la Concorde, záhrady Champ de Mars (Záhrada Gustáva Eiffela), Tuilerijské zahrady (les Jardin des Tuileries) , most Alexandra 3 (Pont Alexandre III ), most umelcov (Pont des Arts ), veľký a malý palác (Grand Palais, Petit Palais),

ďalšie pamiatky/atrakcie, ktoré môžete navštíviť:

  • moderná štvrť La Défense , večerná Eifelovky – bliká každú hodinu, plavba po Seine, Grande Arche v modernej štvrti, jediný obchodný dom – to len pre zaujímavosť, aby ste ho videli neposielam vás tam :), kostol Madeleine, plameň slobody – pamätník Lady Diany. Disneyland, Ladurée, parfuméria Fragonard, prejsť sa popri Seine, prejsť sa popri umeleckých obchodíkoch okolo Notre Dame, kolotoč pod Sacre Couer, Tour Montparnasse – najvyšší mrakodrap v Paríži, Trocadéro Gardens, cintorín Pére-Lachaise, Place de la Bastille, Palais Royal, Centre Pompidu, Latinská štvrť – Sorboňa, Conciergerie – bývalá väznica, gotická kaplnka Sainte – Chapelle, Rue Rivoli, Palais de Justice, Chateau de Vincennes, Hotel de la ville de Paris – radnica, Pantheon
Les Invalides

pamiatky, ktoré môžete vynechať:

  • Prejsť celú ulicu Champs Elysée – je to zbytočné, stačí keď si pozriete jej začiatok a koniec t.j. Víťazný oblúk a obelisk na Place de la Concorde. Je tam príšerne veľa turistov. Ak ste však prišli za nákupmi, tak nech sa páči :), každý jeden rok som ju ale prešla a nadávala som, že je to zbytočnééé a nevedela som nájsť stanicu metra :).
  • Most umelcov – stratil svoje čaro, už tam nie sú zámky zamilovaných, ale plexisklo.
  • Socha slobody – môžete si ju pozrieť aj z ďalej, nemusíte ísť k nej blízko, ale na ostrove, na ktorom je socha je príjemné posedenie a obedujú tu domáci, je tam taký kľud a pokoj a aj tam cvičia vonku, ale je to zbytočné tam ísť
  • Louvre zvnútra – iba ak sa zaujímate o umenie a viete, ktoré obdobie chcete vidieť. Ak tam chcete ísť iba kvôli obrazu Mona Lisa, tak to nemá zmysel. Tento obraz je malinký, je tam kopa ľudí a nedostanete sa k nej veľmi blízko. Takisto sa často požičiava na iné výstavy vo sveter, takže si to radšej vopred overte, či tam vôbec je. Mňa to neláka ísť dnu, nebola som tam.
  • Zámok Versailles – iba ak sa zaujímate o históriu a obdobie baroka a Ľudovíta 14, inak choďte iba do záhrad, zámok je na minimálne 3-4 hodiny, bez sprievodcu iba s audio guidom 
  • Plavba po Seine – ja nie som nadšenec tejto aktivity, ľudia tvrdia, že je to prudko romantické a krásne všetko vidíte, no ja si to nemyslím. Viac uvidíte keď si Paríž prejdete po súši cez deň ako zo Seiny. V Amsterdame vám napríklad plavbu odporúčam.


Most umelcov, na ktorom kedysi boli zámky zaľúbených

pamiatky, ktoré určite navštívte:

  • Montmartre a atmosféra na schodoch pred bazilikou Sacré-Cœur  – najlepšia atmosféra je tu večer a keď je teplo (že sa už dá sedieť na schodoch)
    Bazilika Sacré-Cœur
  • Záhrady Versailles – sú naozaj dychberúce, odporúčam ich viac ako samotný zámok zvnútra
  • Eifelovka – to musíte vidieť jednoducho, či už z diaľky alebo pôjdete bližšie. Samozrejme je super zážitok na nej stáť alebo sa jej dotknúť. Rozhodne odporúčam schody. Ak si však kúpite lístky online (čo určite urobte) môžete si kúpiť iba výstup výťahom. My sme išli hore výťahom a dole po schodoch. Je to zážitok vidieť to množstvo kovu.

nedajte sa oklamať predraženým šampanským na 3.poschodí, choďte radšej na 1.poschodie je tam pokoj a krásny výhľad na parčík
  • aspoň jeden park – osobne si myslím, že si môžete vybrať ktorýkoľvek. Všetky sú krásne upravené a odporúčam sadnúť si na slávne zelené stoličky a len tak sledovať okolie aspoň chvíľku.
les Jardin des Tuileries
  • most Alexandra 3 – je to najkrajší most v Paríži – jednou stranou sa dostanete k Invalidovni a druhou k veľkému a malému palácu
mosta Alexandra 3.

ako sú označené pamiatky a atrakcie

Všetky pamiatky a atrakcie sú označené takým hnedo-medeným značením aj v metre aj pri východoch z metra aj smerovanie k pamiatke. Je to označené aj na zastávkach metra.

Veľký alebo malý palác 🙂

pamiatky, ktoré sú zadarmo

  • záhrady Versailles cez týždeň (ale cez víkendy, keď striekajú aj fontány sú spoplatnené)
  • Sacré-Cœur  – aj zvnútra je zadarmo, len pozor na bohoslužby, vtedy je tam obmedzený pohyb
  • Socha slobody – dostanete sa tam cez most a schody popod most
  • všetky pamiatky zvonku – dá sa k nim dostať a niekedy stačí iba ich vidieť nemusíte ísť dnu
  • víťazný oblúk – dostanete sa do jeho tesnej blízkosti (môžete si ho aj chytiť), vstup hore je spoplatnený
  • vstup do oblasti Eifelovky, ale nič z toho nebudete mať, zbytočne si vystojíte dlhú frontu
  • Notre Dame – je zadarmo, ale aktuálne je uzatvorený z každej strany asi 1 – 2 ulice a nedá sa k nemu vôbec dostať a aj stanica metra je uzatvorená – radšej si to pozrite keď tam pôjdete, my sme sa raz oklamali a nemohli sme prestúpiť
  • Mouling Rouge zvonku je zadarmo, môžete sa poprechádzať okolo aj staré mlyny
  • parky aj mosty sú zadarmo
  • pred Louvre sa dostanete zadarmo
Louvre zvonku

na ktoré pamiatky a atrakcie kúpiť online lístok

Najlepšie všade kam chcete ísť, len si prispôsobte hodinu tomu, že napríklad nestihnete metro. Vo veľa múzeách a atrakciách tolerujú meškanie do 30 minút, potom vám to prepadne. Čas je uvedený priamo na vstupenke. 

  • Eifelovka – ani tam nechoďte bez online lístka, alebo potom veľmi skoro t.j. tak aby ste tam o 8:30 boli nastúpení v rade. Sledujte zelené vlajočky, kde je napísané, že ide o vstup pre turistov, ktorí majú zakúpené lístky + je tam uvedený aj čas najbližšej prehliadky. Tieto lístky som kupovala približne týždeň pred odchodom a na ten deň bol už iba jeden voľný čas. Odporúča sa kupovať ich aj mesiac vopred. 
rad pred Eiffelovkou okolo druhej, nevideli sme ani začiatok ani koniec
  • Versailles – tvoria sa tu veľmi dlhočizné rady, stojí sa tam tak 1-2 hodiny. Napríklad o 14:00 tam už ale žiadny rad nebol. Možno je na zvážení najprv ísť do záhrad a potom do zámku. Ja som lístky kupovala priamo na mieste cez web a ešte boli voľné lístky presne na hodinu, ktorá najbližšie nasledovala t.j. prišli sme okolo 9:50 a boli lístky na 10:00. Tieto lístky sa dajú kúpiť iba online, ak si kúpite na informáciach priamo tam, tak musíte čakať v rade.
rad ráno o 9:45
  • Katakomby – je tu tá možnosť ale my sme dlho nečakali asi 30 minút od otvorenia, išlo to rýchlo. V rade sme stáli od cca 9:30. Otvárali sa o 10:00 a 10:30 sme už boli dnu. Ak prídete neskôr tak už odporúčam kúpiť lístky, tvorí sa veľmi dlhý a veľmi rýchlo rad. Lístok na čas je však dvojnásobne drahý.

ceny vstupov a kde kúpite lístky
Eifelovka – lístky kúpite TU,  16,30 EUR, online sa dajú kúpiť iba na výťah, nie je možnosť kúpiť výstup po schodoch, lístky odporúčam kúpiť aspoň 2 týždne vopred, v sezóne asi aj mesiac, ja som kupovala týždeň vopred a mali sme veľké šťastie na posledné volné lístky v tom týždni, ešte aj čas bol super

takáto stena je okolo celej eifelovky a vstup je iba z jednej strany (ale myslím, že počas sezony sú dva, my sme nasli otvorený iba jeden)

Versailles – lístky kúpite TU, 20 EUR v týždni, 27 EUR cez víkend pretože fungujú fontány, ak chcete navštíviť iba záhrady nepotrebujete vstupenky a dá sa tam ísť aj bez prehliadky zámku, ak chcete navštíviť iba zámok, tak cena lístku je 18 EUR (nie je tam trianon), naopak ak chcet eiba trinanon tak stojí 12 EUR, viac cien na webe a vyzerá to tak, že si musíte kúpiť lístok aj keď máte vstup zadarmo, lístky sa dajú kúpiť aj 5 minút pred vstupom (ak sa nechcete viazať na presný čas) ale v sezóne asi odporúčam skôr nakupovať, nepoužívajte diakritiku pri kúpe,

Katakomby – lístky kúpite TU,   13 EUR + 5 EUR guide, na presný čas stoja 29 EUR a v cene je už aj audioguide



výhľad z 3.poschodia Eifelovky

odkiaľ sú pekné výhľady na mesto

Eifelovka – budete vidieť všetko len nie Eifelovku 🙂 ak si nekúpite lístky online budete dlhooo čakať či už na vstup alebo výťah, je to dosť drahé
Tour Montparnasse – vstup je spoplatnený, dostanete sa na 56 psochodie za 38 sekúnd, výhľad na celé mesto aj Eifelovku
Sacré-Couer – zadarmo, výhľad na celé mesto, opäť bez Eifelovky
Centre-Pompidu – toto si nie som istá, neboli sme až tam, ale vraj je odtiaľ takisto krásny výhľad na mesto
Víťazný oblúk – cena okolo 9 EUR, opäť krásny výhľad, je to niečo iné ako eifelovky, pretože budete mať pod sebou cesty na každý smer 
Terasa galérie Lafayette – vraj zadarmo, je to nejaká kaviareň odkiaľ je super výhľad, overte si to však na webe
obchodný dom Printemps – túto info nemám vôbec overenú, je to citujem “utajená rozhľadňa s kaviarňou”

výhľad z terasy pred Sacre Coeure


zľavy a ako ušetriť

  • 26 rokov a člen EÚ – naštudujte si pri každej pamiatke je info
  • ZŤP – všimla som si, že dokonca mali samostatný vchod, pustili ich skôr a zdá sa mi, že tam bol špeciálny vchod alebo výťah pre vozíčky na eifelovke aj pri víťaznom oblúku
  • augioguide – stiahnuť si vopred, my sme to však nesťahovali, ale viem že niekde som našla takú možnosť, tak pogooglite – ak kúpite odporúčam zobrať si slúchadlá, inak to musíte mať stále v ruke a pri uchu
  • katakomby – cena lístku na presný čas je dvojnásobná, tak je to na zvážení, či si privstanete aby ste boli medzi prvými alebo nie
  • skupiny & rodiny majú zľavu aj väčšie skupiny, každá pamiatka má však počet iný, tak iba hľadajte

slovník (píšem to bez členov a v neurčitku, tak ako to je hlavne na webe alebo tabuliach):


acheter un billet  – kúpiť lístok 

jeune – mladý človek zvyčajne od 12 do 24 rokov 
adulte – dospelý človek
enfant – dieťa do 11 rokov
Handicapé – ŤZP
Visiteurs – návštevníci
accueil – informácie alebo recepcia
Billet d’ascenseur – lístok na výťah (eifelovka) 
étage (druhé poschodie – 2ème étage) – poschodie
Billet escalier – lístok na schodisko (eifelovka)
Sommet – úplný vrch eifelovky t.j. tretie poschodie
les horaires  – otváracie hodiny
choisir – vybrať (hlavne na webe, vybrať počet, vybrať dátum …)
Billetterie en ligne – časové lístky t.j. na presný čas
Attention – pozor, upozornenie
tarif gratuit – je zadarmo, napr. ak spĺňate niektoré podmienky pre vstup zadarmo, tak si vyberiete tento tarif
názvy pamiatok vo francúzštine:
Eifelovka –  la tour Eiffel 
Víťazný oblúk  – Arc de Triophe
Sacre-couer Basilique du Sacré-Cœur
Invalidovňa Les Invalides
Louvre  Musée du Louvre
Notre Dame Cathédrale Notre-Dame de Paris
Versailles  – le Château de Versailles 
dedina Marii Antoinette l´hameau de Marie Antoinette (našla som aj ako Domaine de Marie Antoinette)
Katakomby – Les catacombes de Paris
Socha slobody – Statue de la Liberté Paris
Champs Elysée Avenue des Champs-Élysées
Námestie svornosti Place de la Concorde
Tuilerijské zahrady – les Jardin des Tuileries
most Alexandra 3Pont Alexandre III 
most umelcov – Pont des Arts
veľký a malý palác – Grand Palais, Petit Palais

Champs Elysée

V ďalšom článku sa zameriam na transfér z letiska do centra, do Versailles, naše ubytovanie, ako sme sa stravovali a takisto vám ukážem veľa fotiek. Prvá článok nájdete tu >>>  Paríž bez cestovky: #1 tipy, rady a moje postrehy – príručná batožina, pitná voda, bezpečnosť, kontroly, ako sa dohovoriť, metro

foto: © Ivana Klepáčová




 


******
Našu originálnu tvorbu nájdete v záložke >>> ŠITIE
Ďalšie DIY projekty nájdete v záložke >>> DIY
Kontakt na mňa v časti >>> KONTAKT

******

You May Also Like

Leave a Reply