Knihu “Paríž je vždy dobrý nápad” som si kúpila vo februári, keď som zmeškala autobus resp. som si zle pozrela cestovný poriadok. Mala som veľa času, a tak som išla na moje najobľúbenejšie miesto v shoppingu, do knihkupectva. Už z diaľky ma lákal veľký nápis “zľavy až 70%”, tak som si povedala, že sa popozerám. Pár minút som prechádzala okolo a len tak som sa tešila z vône kníh a zo zaujímavých názvov. Zopár kníh som si len tak zobrala a listovala som v nich a potom to prišlo. “Paríž je vždy dobrý nápad”, hovorím si, že to je pravda. Zobrala som knihu do ruky a už som ju nepustila. Odchádzala som s ňou a ďalšími dvoma k pokladni a nevedela som sa dočkať kedy ju začnem čítať. Autora som nepoznala, ale knihu si väčšinou vyberám podľa názvu, takže mi to neprekážalo. Myslím, že som ju začala čítať už v autobuse a nevedela som sa od nej odtrhnúť ani doma. Prečítajte si o mojich tipoch na dvoch skvelé knihy, ktoré odporúčam každej romantickej duši a milovníkom Paríža. Btw. aj neromantickým dušiam, toto bola moja prvá romantická kniha ktorú som prečítala a taká romantika nikomu sem-tam neuškodí.  

Príbeh prvej knihy, ako si ku mne našiel cestu, alebo ja k nemu, poznáte. Druhú knihu som dostala od mojej sledovateľky na instagrame úplne zadarmo. Zmienila som sa v instastories, že som si zamilovala štýl akým píše Nicolas Barreau, a tak mi poslala ďalšiu jeho knihu “Úsmev ženy”. Zaujímavé pre mňa je, že majú úplne rovnaký počet strán 🙂 a ešte veľa toho majú spoločného, ale poďme sa najprv pozrieť na každú zvlášť a na záver vám napíšem, čo ma prekvapilo.

Paríž je vždy dobrý nápad

Hodnotenie na zadnej strane knihy od Marie-Lauren Lee Stephan, úplne vystihuje celú knihu: „Keď je kniha schopná priviesť ma do stavu, že zabúdam, kto som, kde bývam a čo musím urobiť, keď je schopná priviesť ma do stavu absolútneho šťastia … vtedy volám „bravó“! Je to viac ako vydarené.“  Kniha je napísaná tak krásne, že vás úplne pohltí a stanete sa súčasťou deja. Knihu som prečítala pomerne rýchlo za pár dní. Na druhej strane sa asi nebude páčiť každému, predsa len nie každý rád číta zaľúbené, romantické a veľmi rozvité a opisné vety. Mne sa práve toto veľmi páčilo. Autor do detailu opísal situáciu, oblečenie alebo miesto, kde sa hlavné postavy práve nachádzali a vy ste mohli snívať 🙂 “Paríž je vždy dobrý nápad” je príbeh o láske dvoch mladých ľudí. Nechcem vám veľmi prezrádzať, či skončí dobre alebo zle, ale rozhodne si ju prečítajte. Aj vy čo máte veľmi racionálne myslenie, zasnívajte si 🙂 

o čom kniha je (zdroj) : “Rosalie Laurentová je majiteľkou malého čarovného papiernictva v parížskej štvrti St. Germain a nemala by nič proti tomu, keby si ľudia častejšie posielali pohľadnice. Jej špecialitou sú totiž blahoželania, ktoré vyrába vlastnoručne na želanie zákazníkov. Iba pri vlastných želaniach nemá mladá grafička veľké šťastie. Každoročne v deň svojich narodenín zhodí Rosalie z Eiffelovej veže jednu pohľadnicu so svojím prianím – no zatiaľ sa jej ani jedno nesplnilo. Jedného dňa sa v jej obchode objaví starší pán, zakopne o stojan s pohľadnicami, zhodí ho a tým sa spustí reťazová reakcia. Je to slávny autor kníh pre deti Max Marchais, ktorý ju požiada, aby ilustrovala jeho najnovšiu a pravdepodobne i poslednú knihu. Rosalie veľmi rada súhlasí a z dvoch osamelých ľudí sa stanú priatelia. Ich kniha Modrý tiger získa prestížnu cenu za detskú literatúru a čestné miesto vo výklade Rosalinho obchodu. Keď krátko nato zakopne o stojan v obchode ďalší zákazník, tentoraz atraktívny cudzinec, Rosalie prestane veriť v náhodu. No ešte skôr, ako sa do mladého profesora literatúry z New Yorku zaľúbi, dostane sa s ním do neprekonateľného sporu. Lebo dotyčný je presvedčený, že príbeh o modrom tigrovi patrí iba jemu…”

názov: Paríž je vždy dobrý nápad // La vie en Rosalie 
autor: Nicolas Barreau
kúpiš tu: paperback verzia & e-kniha
cena: 12,83 € e-kniha 9,90 €
jazyk: slovenčina
počet strán: 252

Úsmev ženy

Druhú knihu som začala čítať hneď ako som dočítala prvú, aj keď som si povedala, že si medzitým prečítam nejaký životopis alebo niečo historické. Pri tejto som sa musela trošku viac sústrediť na dej, pretože bola rozdelená do menšieho počtu kapitol a každá scéna bola ako keby rozobratá v dvoch kapitolách. Jedna z pohľadu jednej hlavnej postavy a druhá bola z pohľadu druhej hlavnej postavy. Nebola som na to pripravená po prečítaní prvej knihy 😀 tak vás na to radšej upozorním. Kniha je opäť prudko romantická, prudko krásne napísaná, rozvitými opisnými vetami och no naozaj sa to číta veľmi pekne. Opäť to je krásne vystihnuté na zadnej strane obalu: „Pre romantikov a všetkých, ktorí milujú Paríž…“ Tento krát sú v knihe aj recepty, sú krásne vsunuté do deja, takže ani nepostrehnete ako a naučíte sa niečo nové variť z francúzskej kuchyne … a možno aj vyhladnete 🙂 Obidve knihy sú super a odporúčam vám ich.
o čom kniha je (zdroj) : “Aurélie je mladá majiteľka parížskej reštaurácie a je nešťastná: z ničoho nič ju opustil priateľ. Blúdi Parížom a v malom kníhkupectve objaví román, ktorého prvé vety presne opisujú nielen jej reštauráciu, ale dokonca aj ju samu. Aurélie, očarená knihou, ktorá jej pomohla prekonať smútok z rozchodu, si vezme do hlavy, že musí stretnúť autora a zistiť, odkiaľ ju pozná. Lenže spisovateľ, anglický džentlmen, je čudák a samotár, ako sa Aurélie dozvie od jeho francúzskeho redaktora. Dostať sa k nemu bude, zdá sa, nemožné. Ale Aurélie je ctižiadostivá žena… Ak sa chystáte navštíviť Paríž, nezabudnite si pribaliť tento román. Zavedie vás na miesta, o ktorých sa nedočítate v turistických sprievodcoch. Ak sa vydáte po stopách Aurélie, objavíte Paríž, ako ho vidia jeho obyvateľky. Je romantický a autentický. A na svoje si prídu aj fanúšikovia francúzskej kuchyne.”

názov: Úsmev ženy // Le Sourire des femmes
autor: Nicolas Barreau
kúpiš tupaperback verzia & e-kniha

cena: 12,83 € e-kniha 9,90 €
jazyk: slovenčina
počet strán: 252

Okrem počtu strán, vzhľadu, dizajnu a spôsobu písania špecifického pre autora kníh majú knihy ešte niečo spoločné. Je to rovnaká zápletka, rovnaký počet hlavných postáv a rovnaké miesto deja Paríž. Preto ich skutočne nečítajte za sebou. Ja som sa v tom už potom strácala a nevedela som, čo som čítala v prvej knihe a čo v druhej. Sú veľmi podobné, rieši sa tam rovnaká zápletka, ešte tam je aj rovnaký počet postáv (asi aj vekovo) a dokonca sa tam spomína aj rovnaká diagnóza 🙂 Pravdou je, že od polovice knihy je dej veľmi predvídateľný, ale pekne si ich dočítajte do konca, číta sa to nádherne.




 


******
Našu originálnu tvorbu nájdete v záložke >>> ŠITIE
Ďalšie DIY projekty nájdete v záložke >>> DIY
Kontakt na mňa v časti >>> KONTAKT

******

You May Also Like

2 comments

Chytilo ma to už pri slovách "kniha, Paríž, romantika", takže si knihy určite dávam na svoju to-read pile. Minimálne tú prvú zatiaľ. 🙂

vyzerajú veľmi dobre, ďakujem za tip! ❤ xx

Simona | l i v e i n f o x w o r l d

Leave a Reply