Na leto mám dvojo sandálov na opätku. Nechcem si kupovať viac, pretože ich zase až tak často nenosím, skôr vsadím na pohodlné sandále a topánky bez opätku. Občas sa mi však žiada zmena. Ako však zmeniť letné sandále bez toho, aby ste ich nezmenili natrvalo a nemuseli si kupovať nové, aby ste uspokojili svoju túžbu? Veľmi jednoducho, vyrobte si ozdoby, ktoré sa dajú na sandále zavesiť a keď na ne nemáte chuť tak ich zase zvesíte. Čo na to budeme potrebovať, kde som čerpala inšpiráciu a všetky potrebné informáciu na výrobu si prečítajte v článku.




Inšpirácia: 

Sandáliky so strapcami sme toto leto videli úplne všade 🙂 Veľmi sa mi to páčilo, ale hneď mi bolo jasné, že je to sezónna záležitosť, tak som ich nekupovala aj keď som niekoľko krát mala veľké nutkanie odkráčať s nimi z obchodu. Strapce som už vyrábala niekoľko krát, napríklad na blogu v článku o dekorácii kabelky, s ktorou som sa zapojila do súťaže.

Potrebujeme:



  • farby na textil
  • starý diár obalený v koženke alebo koženku
  • orezávač
  • nožnice
  • štetec cca 4 ks
  • nádobka na vodu
  • pravítko
  • ceruzka alebo krieda
  • obojstranná lepiaca páska alebo tavné lepidlo
  • igelit alebo pracovnú podložku



1. KROK – orezanie diára, získanie koženky

Na výrobu strapcov budeme potrebovať koženku. Ak si koženku nechcete kupovať v obchode, pohľadajte starý diár (u seba alebo u kolegov) a použite tento. Koženka je na diári prišitá, nalepená je iba na prehybe. Na získanie koženky použite orezávač, ktorým opatrne a pomaly orežete koženku popri šití. Potom už stačí iba stiahnuť diár z koženky 🙂 Ako vidíte na niektorých častiach mi zostal kartón, ale to nevadí, tieto časti nebudeme používať. Časť kde bol prišitý rok a vytlačené logo takisto nepoužijeme, ale nevyhadzujte ho úplne celý. Vždy si môžete vytvoriť malinký strapec ako záložku do knihy, ale o tom v ďalšom článku.

2. KROK – farbenie koženky
Ak máte biele, čierne sandále, ktoré chcete ozdobiť, alebo vo farbe, v ktorej bol diár, tak tento krok môžete prekročiť. Druhá možnosť je, že budete mať šťastie a v obchode kúpite krásnu farebnú koženku, takisto tento krok preskočte. Ak chcete farebné strapce vyrobte si ich. Použila som farby na textil, ktoré som si doniesla z Nemecka “Javana Textil Opak”. Z jednej strany som koženku nafarbila na červeno, vo farbe sandálov a na druhú stranu som namaľovala troma farbami. Z odstupom času odporúčam maľovať oveľa tenšie pásiky cca 1,5 cm. Takisto môžete namaľovať celé žlté prúžky alebo ho nechať červenú aj z jednej a z druhej strany.  Namaľujte jednu stranu a nechajte poriadne zaschnúť, pokojne použite aj fén na vlasy. Potom otočte a opakujte vo farbení. Vôbec sa netrápte tým, že to vyzerá ako keby to maľoval škôlkar alebo, že pásiky nie sú rovné. Je to jedno, predsa sa to len bude strihať a my máme peknú celočervenú stranu, ktorá bude navrchu. Na maľovanie odporúčam použiť mäkké, ploché štetce.



3. KROK – vyrobenie strapca

Výrobu strapcov som vám už ukazovala v článku o kabelke, ktorá zaujala aj redaktorov z časopisu Wink. Opakovanie je matka múdrosti, tak vám to napíšem ešte raz. Z namaľovanej a poriadne zaschnutej koženky budeme potrebovať jeden väčší a jeden tenký pásik. Rozmery si prispôsobte podľa svojich sandálov. Najlepšie bude keď si ich obujete a odmeriate pravítkom dĺžku od remienka po chodidlo. Moje strapce majú 6 centimetrov, tenší má približne 0,5 centimetra šírku. Dĺžku si rozhodnite vy, buď chcete bohatý strapec alebo ich chcete len decentné a tenučké. Pri strihaní si na koženku nakreslite dĺžku a začnite strihať strapce. Strapce majú približne 1 -2 mm a v hornej časti si nechajte koženku v celistvej forme približne 2 centimetre. Urobte si pomocné čiary pravítkom a ceruzkou alebo kriedou. Keď máte koženku nastrihanú odmerajte si dĺžku tenšieho pásika. Opäť použite sandále, ktoré chcete ozdobiť, tak aby sa dal strapec pekne vyvliecť aj navliecť (nezabudnite, že aj spona má svoju šírku). Následne otočte strapec farebnou časťou von alebo dnu (ako sa vám páči). Na okraj prilepte obojstrannú lepiacu pásku a uško. Potom začnite točiť a skončite vtedy, keď sa vám bude šírka strapcu páčiť.  Na konci opäť použite obojstrannú pásku alebo tavné lepidlo, to drží oveľa lepšie. Moje strapce sú farebnou časťou von, preto som ich maľovala na širšie. Voilá a strapce sú na svete. Vyrobte si ich toľko koľko ich chcete mať na sandáloch. 



4. KROK – aplikácia a ako ich nosiť

Na sandále si prevlečte strapce, dva tri na jednu stranu, ako vám je príjemné a zaujímavé sandále sú na svete. Môžete ich mať aj po jednom na strane alebo hneď tri. Nosiť ich môžete na strane alebo aj vpredu. V obidvoch prípadoch to vyzerá super. 
Verím, že sa vám postup páči a vyskúšate tento sezóny trend aj vy na svojich sandáloch. Ak sa vám viac páčia strapce z bavlnky, použite postup na výrobu strapcov, ktorý som opísala v článku o strapcových náušniciach



You May Also Like

4 comments

Není to můj vkus ale někomu to určitě pomůže 🙂

Monča / KOSMETIKA PŘÍRODNĚ /

jeee toto je uplne mega! skvely napad i spracovanie ♥ ja si planujem urobim slapky so strapcami alebo kozusinou, ale asi az buduci rok, kedze tento rok je leto uz asi za nami 😀 🙁

Sju Loves

wau,si veľmi šikovná 🙂
MakeUpByVeo

výsledok vyzerá krásne a veľmi sa mi páči, že si to vymyslela tak, že sa strapce dajú dať aj dolu 😉

http://www.beautiful-savage.blogspot.sk

Leave a Reply