“Čo by si chcela vidieť v Amerike?” padla po pár dňoch aklimatizácie v mieste pobytu otázka, na ktorú som nebola vôbec pripravená. “Hmmm ehm ja vôbec neviem”, odpovedala som a nevedela som či sa smiať alebo plakať. “Ja naozaj neviem, vôbec nič som si nepozrela”, rozprávala som sa sama so sebou. Všetku energiu som pred cestou dala do organizovania cesty do Ameriky a odškrtávaniu si zoznamu, či mám všetky potrebné doklady, až som úplne zabudla premyslieť itinerár v Amerike. Otvorila som laptop a vyťukala “Best Places to Visit in the USA”. Samozrejme ako prvé sa zobrazili žlté taxíky a obrázky z New Yorku. Ďalej to bola California, Las Vegas a Los Angeles. Preto som svoje vyhľadávanie upravila na “Best Places to Visit on the east coast of the USA”. Brali sme to iba ako inšpiráciu na miesta, kam chodia turisti najčastejšie a samozrejme sme museli sledovať aj opatrenia. Prečítajte si o štátoch a mestách, ktoré sme počas môjho 40 dňového pobytu na východnom pobreží v Amerike navštívili. Inšpirujte sa.

Opatrenia a pravidlá

V USA som bola v decembri 2020 a v januári 2021 t.j. počas trvania pandémie. Často som dostávala otázku, ako to tu vyzeralo s opatreniami. Nikto mi nechcel veriť, ale opatrenia boli veľmi mierne s porovnaním s tým z ktorých som zo Slovenska odchádzala. “Ja môžem ísť von bez rúška?” bola prvá otázka s nechápavo prekvapeným výrazom na tvári. “Samozrejme a môžeš si sadnúť aj do parku na lavičku”. Potešila som sa a rúško si preventívne zobrala do vrecka. Čo štát to vlastné opatrenia, tak ako v Európe. V hlavnom meste boli povinné rúška aj v exteriéri aj v interiéri. Najtvrdšie boli asi v New Yorku, kde bolo po príchode potrebné zotrvať 14 dní v karanténe, ale povedzme si pravdu, nikde sa neregistrovalo ani to nikto nekontroloval. Najuvoľnenejšie boli na opačnej strane, kde to podľa fotiek z IG vyzeralo ako keby žiadna pandémia ani nebola. Všade kde sme boli boli rúška povinné v interiéri, samozrejmosťou bola dezinfekcia rúk a obmedzené počty ľudí v interiéroch. Inak boli všetky obchody otvorené, vo väčšine obchodov boli otvorené aj skúšobné kabínky, ktoré dezinfikovali po každom zákazníkovi, v kaviarni sme si veru neposedeli, ale aspoň sme si ju mohli kúpiť, prípadne tam využiť aj verejné toalety. Na vstup do USA v tom čase nebol potrebný ani negatívny test ani žiadna karanténa, či testy po príchode. Zväčša túto povinnosť majú letecké spoločnosti. V čase keď som cestovala ja, nemali túto povinnosť ani letecké spoločnosti. V Južnej Karolíne neboli povinné rúška na pláži naopak v Delaware sme ich museli mať aj na pláži. Tak a poďme na to čo sme všetko zažili.

1. Washington D.C.

Washington D.C. je hlavné mesto Spojených štátov amerických a nepatrí do žiadneho štátu. Pozor v USA je 2x Washington. Jeden je na východnom pobreží t.j. hlavné mesto a zväčša miestni hovoria iba “DíCí” a na západnom pobreží je štát Washington. O ňom sa píše a hovorí ako o “Washington state“. Tak len aby ste si nekúpili nesprávnu letenku. Mesto je bohaté na zaujímavé budovy, ktoré keď nenavštívite tak ako keby ste tu ani neboli, je tu veľa múzeí, sôch a parkov. Navštívili sme najvýznamnejšie pamiatku a žiaľ múzea boli zatvorené kvôli opatreniam. Stručne vám priblížim, čo určite vidieť v DC ak sa sem raz dostanete. Všetko je pekne na kope, takže to neprehliadnete.

Washingtonský pamätník – angl. “Washington Monument”, stojí v parku National Mall and Memorial Parks vo Washingtone D.C., v USA. Je to pocta pre prvého amerického prezidenta. Pamätník sa nachádza takmer v strede parku a má výšku 170 metrov. Skladá sa z okrúhleho námestia, kde sa nachádza 50 vlajok, tie reprezentujú jednotlivé štáty, a obelisku. Vnútri pamätníku sa nachádza 193 pamätných kameňov, ktoré pripomínajú jednotlivé národy a štáty a k jeho vrcholu vedie 896 schodov alebo výťah.

Biely dom – je oficiálne sídlo a hlavné pracovisko prezidenta Spojených štátov amerických. Od roku 1995 je časť pred Bielym domom uzatvorená pre automobilovú dopravu s výnimkou vládnych vozidiel, chodci a cyklisti nemajú prístup pred Biely dom obmedzený. My sme boli pri tejto budove pred inauguráciou nového prezidenta, takže všade bolo plno ochranky a k domu sa vôbec nedalo ísť.

Capitol Building je najvyššia budova vo Washingtone D.C., budova, v ktorej zasadá Kongres Spojených štátov (zákonodarný orgán). Pre mňa je zaujímavé, že som našla na dvoch rozdielnych zdrojoch dve rozdielne informácie. Viem, že práve táto budova je najvyššia a žiadna iná budova resp. nič nemôže byť vyššie. Iný zdroj uvádza, že najvyšší je monument hmm, kto rozlúskne túto hádanku? Btw. toto je tá budova, kde vtrhli protestujúci pred inauguráciou nového prezidenta.

Pamätník 2.sv.v – ang. “National World War II Memorial” – pamätník sa skladá z 56 stĺpov (jeden pre každý štát USA existujúci v roku 1945 a jeden pre každé územie USA), dva víťazné oblúky a fontánu uprostred námestia. K dispozícii je tiež múr slobody s hviezdami, ktoré označujú tých zabitých vo vojne (každá hviezda predstavuje sto zabitých ľudí). Pamätník sa nachádza medzi pamätníkom vo Washingtone a Lincolnovým pamätníkom.

Lincoln memorial – bol postavený na počesť 16. prezidenta USA Abrahama Lincolna a je postavený v štýle hrobky. V jeho vnútri sa nachádza nadživotná socha Lincolna spolu so zápismi jeho dvoch známych prejavov. 36 stĺpov symbolizuje počet štátov USA počas vlády Lincolna. Neskôr bolo 12 štátov vyrytých na priečelí budovy a posledné dva Havaj a Aljaška boli umiestnené na podlahe. Pamätník bol miestom viacerých slávnych prejavov vrátane „I Have a Dream“, ktorý prednášal Martin Luther King 28. augusta 1963. Od roku 1966 je kultúrnou pamiatkou USA.

Georgetown

Georgetown je obľúbená štvrť s architektúrou vo federálnom štýle, dláždenými ulicami a módnymi a dizajnérskymi obchodmi. Opäť bolo mesto prázdne resp. podľa slov miestnych bolo vyľudnené. Otvorené boli všetky obchody ako v celých USA ale boli obmedzené počty ľudí v interiéri. Nájdete tu množstvo moderných reštaurácií a miesta predávajúce morské plody, zatiaľ čo nočný život sa vedie v študentských baroch, tradičných tavernách a malých baroch so živou hudbou. Georgetown je domovom mnohých pamiatok a je jednou z najobľúbenejších okresov vo Washingtone. Križovatka M Street a Wisconsin Avenue je uznávaná ako skutočné srdce tohto okresu. Táto oblasť je plná luxusných obchodov, hip reštaurácií a luxusných hotelov. Určite sa choďte prejsť po kanáli C&O, Washington Harbour, do záhrady Dumbarton Oaks Gardens alebo vystúpte na „exorcistické schody“.

2. South Carolina – Hilton Head Island & Myrtle Beach

Hilton Head Island je známy pre svoje neuveriteľne krásne pláže a svetovo známe golfové ihriská. Pravidelne získavá prvé meisto v hlasovaní o najlepšiu dovolenkovú destináciu na svete (no ale toto neviem, lebo v USA často nájdete nápisy “najlepšia káva na svete” alebo “najlepšia zmrzlina na svete”). Hilton Head je takmer 5 míľ široký a 12 míľ dlhý, ale ostrov ponúka aj 60 míľ cyklo chodníkov. Určite si prenajmite bicykel, pretože takto môžete najlepšie preskúmať celú oblasť. Bicykle boli na každom kroku. Veľmi sa nám páčili značky a značenie na ostrove. Žiadne neónové a červené značky. Všetko je tu v harmónii s prírodou, takže aj všetky značky sú v neutrálnych farbách, zväčša splývajú s palmami. Do roku 1956 bola jediná cesta ako sa dostať na ostrov, iba loďou

Na ostrove nájdete naozaj krásnu flóru. Live oak alebo živý dub, ma uchvátil svojou mohutnosťou. Aj keď popri ňom vedie chodník pre cyklistov a peších, nevyrúbali ho. Dokonca si tam môžete pekne tresnúť hlavu. Osadili tam tabuľku, aby si ľudia dávali pozor na hlavy, keď okolo prechádzajú. Palec hore. Tieto stromy patria k nastraším v tejto oblasti, majú mohutné koruny a rovnako mohutný koreňový systém. Vďaka tomu sú odolné voči povodniam aj hurikánom. Tým ako vyzerajú dotvárajú atmosféru tohto čarovného miesta, na ktoré budem spomínať len s úsmevom na perách

Myrtle Beach je pobrežné mesto. Nachádza sa v strede veľkého a súvislého 60 míľového úseku pláže známej ako „The Grand Strand“. Myrtle Beach je jedným z hlavných centier cestovného ruchu v Južnej Karolíne a Spojených štátoch kvôli teplému subtropickému podnebiu mesta a rozsiahlym plážam, ktoré každoročne priťahujú odhadom 14 miliónov návštevníkov. V meste sme boli skoro ráno na ceste domov. Móla aj mesto bolo úplne prázdne a bolo počuť iba šum oceánu. Dali sme si hodinovú prechádzku, dlhý brainstorming a načerpali sme energiu na dlhú cestu domov.

3. Delaware – Bethany Beach

Miestni opisujú Bethany Beach ako “low and slow.” “Low”, pretože to je najnižší koniec štátu Delaware, a “slow” pretože životné tempo je tu oveľa uvoľnenejšie. V minulosti nebolo jednoduché dostať sa na toto miesto. Pretože malo mesto málo obyvateľov, vybudovanie takej železnice bolo nákladné a neziskové, takže tu žiadnu nevybudovali. Preto bolo potrebné cestovať do Baltimore, tam prespať a na druhý deň sa preplaviť loďou. Teraz je to veľmi pokojné a obľúbené miesto na rekreáciu. Pláže sú krásne, dlhé a pokojné. Niektoré pláže sú verejné a bezplatné a niektoré sú súkromné, ale tie sú zväčša ohraničené. Och hneď by som sa sem vrátila, človek tu príde hneď na iné myšlienky.

4. Virginia – Williamsburg & Richmond

Williamsburg, je múzeum živej histórie a súkromná nadácia, ktorá predstavuje časť historickej štvrti v meste Williamsburg vo Virgínii v Spojených štátoch. Jeho historická oblasť s rozlohou 301 akrov zahŕňa niekoľko stoviek obnovených alebo znovu vytvorených budov z 18. storočia, keď bolo mesto hlavným mestom Colonial Virginia. Interpretácia koloniálneho amerického mesta, historická oblasť zahŕňa tri hlavné dopravné tepny a ich spojovacie bočné ulice, ktoré sa snažia naznačiť atmosféru a okolnosti Američanov z 18. storočia. Vo Williamsburgu sme boli dokonca 2x, krásne miesto.

Richmond je hlavné mesto štátu Virginia, ktoré je formované riekou James a kanály priťahujú veľa turistov. Nás tiež zlákali. Popri rieke a kanáloch sú informačné tabule, ktoré informujú o histórii kanála, ako aj o meste. Zvláštnosťou Richmondu je, že nepatrí do žiadneho okresu, je to nezávislé mesto. Počas americkej občianskej vojny bol Richmond hlavným mestom konfederácie. V meste je veľa múzeí ako napríklad múzeum výtvarného umenia, múzeum vedy, ale aj detské múzeum. Toto mesto je bohaté aj na rôzne architektonické slohy a štýly. Nájdete tu významne príklady gruzínskeho, federálneho, gréckeho, neoklasicizmu, egyptského, románskeho, gotického, tudorovského, talianskeho pôvodu, kráľovnej Anny, koloniálneho obrodenia, art deco, modernistických, medzinárodných a postmoderných budov. Toto mesto sa určite oplatí navštíviť. Mne sa napríklad páčila aj protipovodňová bariéra, ktorá sa tiahla ako hranica mesta a bola krásne dekorovaná rôznymi maľbami, vyzeralo to ako keby mesto dovolilo mladým umelcom realizovať sa práve na týchto, nepekne pôsobiacich veľkých stenách.

5. West Virginia – Harpers Ferry

Nachádza sa na sútoku riek Potomac a Shenandoah, kde sa stretávajú americké štáty Maryland, Virgínia a Západná Virgínia. Na tomto mieste sme takisto boli viackrát, vždy z iného štátu :). V tejto oblasti sa dá splavovať aj rieka, stretli sme veľa nadšencov. Na jednej strane je opäť historické mestečko, na druhej strane rieky moderná reštika, kde si môžete dať pizzu s výhľadom na prírodu. Teraz tu bolo poriadne veľa ľudí a nechcem si predstaviť koľko ich tu musí byť keď pandémia nie je. Nachádza sa tu aj niekoľko múzeí, ktoré boli ale teraz zatvorené. Výhľady však stáli za to. Je tu plno domčekov, ktoré sú pôvodné, niektoré s v súkromných rukách, v niektorých sú mini výstavy, niektoré sa prenajímajú. Ja osobne si neviem predstaviť, že by som si tu prenajala dom, pri toľkých turistoch by to nebol oddych, iba zmena prostredia. Je tu však náááádherne.

6. Georgia – Savannah

V Savannah sme si dali dlhú prechádzku po centre mesta a promenáde. Tu som vlastne dostala prvý šok, čo sa týka opatrení, pretože boli úplne plné terasy ľudí, sedeli vedľa seba a nemali rúška. Som zvedavá ako dlho mi bude trvať nebáť sa sadnúť si blízko iného človeka ehm. Ale k mestu. River street je jedno z najpôvabnejších miest v Savannah. Je to dlhá ulica po ktorej chodia naraz autá, autobusy aj chodci, nikto nevie kde je cesta a kde chodník a hlavne to nikto nerieši a netrúbi :). Nachádza sa tu Chippewa Square, námestie známe z filmu Forrest Gump, kde si môžete sadnúť na lavičku, kde sedel Forrest. Určite si poseďte aj v Johnson Square, ktoré bolo prvé námestie v meste, teraz je to veľmi pokojný park v centre mesta. Potom sa prejdite aj po “Factors walk”, kde uvidíte množstvo historických budov s červených tehál. Ide o prvé mesto v Severnej Amerike, ktoré bolo postavené na klasickom štvorcovom pôdoryse a počas vojny ho uchránili pred ničením, takže sa tu zachovala pôvodná architektúra. Krása naozaj.

My sme boli v Savannah na Silvestra v tričkách s krátkym rukávom 🙂 a prešli sme sa po promenáde s výhľadom na rieku, dali si kávu, koláč, prešli sme si vianočné trhy, čo bolo zaujímavé keďže sme boli oblečení ako v lete, pozreli sme si historické centrum a potom to prišlo. Uvideli sme slovenskú zástavu. V tomto meste je obchod s korkom, ktorý pochádza z ČSR a takisto aj zakladatelia pochádzajú z ČSR takže tu bola americká, česká a slovenská zástava. To bola to najmenej pravdepodobná vec akú som v USA čakala. Nájsť slovenskú zástavu. Posledná zastávka bol známy cintorín, kde sa naozaj môžete aj stratiť. Celý sa dá prejsť autom, takže to bolo jednoduchšie. Bonaventure Cemetery sa stal slávnym, keď sa objavil v románe z roku 1994 Midnight in the Garden of Good and Evil od Johna Berendta a v nasledujúcom filme režiséra Clint Eastwooda podľa knihy. Len pre predstavu, má rozlohu 2,4 km 2.

7. Maryland – Frederick, Baltimore, Ocean City, Assateague State Park, Burkittsville

Frederick – Je súčasťou metropolitnej oblasti Baltimore – Washington DC. Mesto slúžilo ako hlavná križovatka už od koloniálnych čias. V historickej štvrti Frederick v centre mesta sa nachádza viac ako 200 maloobchodníkov, reštaurácií a obchodov so starožitnosťami pozdĺž ulíc Market, Patrick a East.  Reštaurácie ponúkajú rozmanitú škálu kuchýň vrátane talianskej americkej, thajskej, vietnamskej a kubánskej. Frederick je dobre známy pre panorámu „clustered spires“ svojich historických kostolov v centre mesta. Tieto veže sú zobrazené na pečati mesta a mnohých ďalších logách a insígniách spojených s mestom. Motto: “The City of Clustered Spires”. Čo vidieť: Bridge on Carroll Creek, Evangelical Lutheran Church (1752), Church Street with All Saints and Reformed Church spires, park Carroll Creek. City Hall in Frederick, Fountain in Frederick, The Community Bridge mural, C. Burr Artz Public Library.

Baltimore – najväčšie v štáte Maryland a jeho strategické centrum. Baltimore je nechválne známy svojou vysokou kriminalitou, ktorá je, na počet obyvateľov, vyššia ako v iných amerických metropolách, napr. New York. Vnútorný prístav Baltimore je ústredným bodom mesta. Nachádza sa tu niekoľko historických lodí, ktoré sú otvorené pre turistov. Známe štvrte Baltimore sú súčasťou jeho atraktivity pre návštevníkov – živý Fell’s Point, upokojený Mount Vernon, Little Italy a hip Hamden. Čo vidieť: Národná pamiatka Fort McHenry a historická svätyňa, Národné akvárium, Baltimore múzeum umenia, Oriole Park v Camden Yards je domovom Baltimore Orioles, oficiálneho basebalového tímu v Baltimore, Divadlo Hippodrome, Lexington trh, tkorý je najstarší v USA, Walter’s Art Museum, Vnútorný prístav a historické lode (Najstaršia je vojnová šalvia USS Constellation, trojmotatá plachetnica, ktorá videl občiansku vojnu. Môžete tiež prehliadku ponorky USS Torsk, USA Pobrežná strážna frézaa Svetlo lodí Chesapeake.)

Ocean City – je známe mesto pre študentov resp. sem chodí veľa študentov na work&travel. Vychutnať si tu môžete 10 míľ bielych piesočných pláží pozdĺž Atlantického oceánu. Miesto je obľúbené aj pre rodiny s deťmi, pre surferov, len tak na púšťanie draka, každý si tu niečo nájde. Nevynechajte návštevu slávneho Boardwalk, ktorý sa rozširuje tri míle pozdĺž Atlantického oceánu a je skvelým miestom pre nakupovanie, stravovanie, zábavu a sledovanie západu slnka.

Assateague State Park – je verejná rekreačná oblasť v okrese Worcester. Park ponúka pozorovanie divokej prírody, plážové aktivity a kempingové zariadenia. Medzi divú zver, ktorá sa nachádza v močaristých oblastiach parku, patria jeleň, vodné vtáctvo a divoké kone Assateague . Nám sa podarilo ich vidieť a bolo to poriadne crazy 😀 ja som sa bála že mi odhryznú z hlavy 😀 hahahaha. Boli priamo popri ceste a všade sa tvorili kolóny, lebo každý chce predsa fotku s divokým koňom. Parádny zážitok.

Burkittsville – Po stopách The Blair Witch Project … v tomto mestečku boli natáčané scény z hororu The Blair Witch Project z roku 1999 … my sme sa zastavili pri cintoríne a išli sme aj do lesa, ale ďaleko sme nedošli, lebo nás vyhnal naozaj silný a ľadový vietor.

8. Pennsylvania – Philadelphia

O Philadelphii som napísala samostatný článok, prečítajte si ho Museum of Art in Philadelphia, The USA. Na toto mesto mám krásne spomienky. Mesto je krásny príklad ako môže byť na jednom mieste veľa historických a moderných budov. Veľmi pekne to pôsobilo. Náš cieľ bolo múzeum umenia, ktoré som si teda poriadne užila. Philadelphia ma očarila.

 

You May Also Like

Leave a Reply