Farba roku 2019 je KORÁLOVÁ. Raz ma jeden kolega pozoroval ako sa rozprávam s kolegyňou o baklažánovej farbe a povedal: “Baklažán je potravina, nie farba.” Myslím, že by dostala rovnakú pripomienku aj farba korálová. Farba sa často zamieňa s lososovou. Korálová je viac ružová a lososová je viac oranžová. Alebo naopak? 😀 Viem, pre väčšinu ľudí je to zanedbateľný detail a túto farbu jednoducho pomenujú oranžová, čo je  úplne v poriadku. Pantone opísal farbu pod názvom “živá koralová” ako odtieň oranžovej farby so zlatistým podtónom. Farba má reprezentovať optimizmus a radostné zážitky, rovnako ako „autentické zážitky, ktoré vraj umožňujú spojenie a intimitu“ medzi ľuďmi v časoch sociálnych sietí. Farba má v sebe veľmi živý a teplý nádych a počas celého roka 2019 bude vplývať na trendy odevného aj bytového dizajnu. Predchádzajúce farby si môžete pozrieť na tomto odkaze.


„Rovnako, ako sú koralové útesy zdrojom obživy a útočiskom pre morský život, živá a zároveň mäkká PANTONE 16-1546 Living Coral nás zahrnie teplom a výživou a poskytne pohodlie a energiu v našom neustále sa meniacom svete,” zdroj


// význam farby
Znázorňuje šťastie, harmóniu a v neposlednom rade lásku. Je to farba pre všetky romantické duše. Vraví sa, že odvracia hnev a pocit samoty. Vzniká kombináciou červenej, oranžovej a bielej.  Červená je farbou ohňa a vášne. Oranžová zas predstavuje energiu a veselosť. Biela vyjadruje čistotu, skromnosť a poriadok, čím červenú a oranžovú tlmí. Zahrnutá je v nej teda voľnosť a nežnosť.  Korálová farba je radostná, živá, bezprostredná, stelesňuje túžbu po hravom prejave. Navyše pochádza z podmorského sveta. Jej názov je odvodený od korálu, o ktorom sa vraví, že je to dar z mora. Pre každého milovníka šperkov je večným lákadlom. zdroj

// ako ju kombinovať
Farba sa hodí tak pre blondínky ako aj pre tmavovlásky. Veľmi pekne ukáže na opálenej pokožke. Kombinovať ju môžete s rôznymi farbami a nezabudnite, že fantázii sa medze nekladú. Vyskúšajte korálovú farbu kombinovať s tmavo modrou, ale aj tykrysovou, svetlou béžovou, ale aj  výraznou žltou. Pastelová ružová, zelená a biela sú takisto možné varianty, už si len vybrať a vyskúšať ten správny odtieň. Ak si netrúfate na “veľa” korálovej napr. šaty v tejto krásnej farbe, zvoľte na začiatok niečo menšie. Napríklad doplnky vo forme náhrdelníka alebo kabelky a postupne pridávajte. Korálová farba vyzerá senzačne na šatách, blúzkach aj sakách. Sako v korálovej farbe bude vyzerať senzačne s riflami. Nebojte sa toho, budete hviezda.  
Ak si netrúfate na “správne” kombinovanie výrazných farieb, zvoľte napríklad tón v tóne a oblečte sa do odtieňov korálovej farby od hlavy až k päte. OK priznávam, takisto je to trošku odvážne, ale nemôžete nič pokaziť. Zmiešajte dokopy niekoľko odtieňov a outfit je na svete.K tejto farbe sa mi veľmi nehodia čierne doplnky, či už topánky alebo kabelka. Tvoria až príliš veľký kontrast, ktorý spolu “nehrá”. Samozrejme ako môžete vidieť na titulnej fotke, pri kabelke s čiernymi rúčkami to je OK, ale možo je tmavohnedá a nie čierna 🙂 tam mi to neprekáža. Ak plánujete svadbu, rozhodne si vyberte túto krásnu farbu, bude sa veľmi pekne kombinovať s bielou. Nádhera, viete si predstaviť také šaty pre družičky? Nie som si celkom istá, či by som túto farbu zniesla v interiéry, napr. na celej stene. Možno nejaký vkusný doplnok v podobe vankúša alebo vázy. Korálovú farbu nájdete aj v kozmetike. Už si iba vybrať. 

// ako ju nosím ja
V mojom šatníku sa korálová nachádza veľmi málo. Jedny letné sandále, jedny tenisky, sako,  dve kabelky, šatka a šaty. Okrem toho mám veľa lakov na nechty v korálovej farbe v rôznych odtieňoch. Rúže v tejto farbe nemám rada resp. mám pocit, že sa mi nechodia.

FARBA ROKU 2018
FARBA ROKU 2017
FARBA ROKU 2016
FARBA ROKU 2015


 


******
Našu originálnu tvorbu nájdete v záložke >>> ŠITIE
DIY projekty nájdete v záložke >>> DIY
Kontakt na mňa v časti >>> KONTAKT

******

You May Also Like

2 comments

Takže koralová? No ako farba nevyzerá zle. Je "prírodná" myslím ten dojem. A tá bota s tým perím, omg. Na jar najkrajšia farba.

Rúže v tejto farbe nemám rada resp. mám pocit, že sa mi nechodia. Inak tuná je chyba "nehodia" máš tam ch.:)

Leave a Reply