Burda je jediný časopis, do ktorého som ochotná investovať. Stojí cez 5 EUR, ale pre mňa to je investícia, pretože aj po pár rokoch sa k strihom a modelom môžete vrátiť. Tento mesiac som si kúpila až dve Burdy 🙂 Nebojte, nie rovnaké. Opäť vyšiel špeciál Burda Easy, ktorý je určený pre začiatočníčky v šití. Je napísaný veľmi podrobne, nechýbajú ilustrácie a podrobné inštrukcie. V Burde už dlhšie obdivujem strihy na rôzne kabelky a ruksaky, ale zatiaľ som sa neodvážila žiadnu ušiť. Keď som však uvidela kabelku v tvare ihlanu v Burda Easy povedala som si, že to zvládnem. Materiál som nemusela kupovať, pretože som triedila kabelky, a dve z nich boli vhodné na nové modely. Inšpirujte sa a ušite si kabelku aj vy, je to skutočne Easy 🙂

Potrebujeme: 

  • návod z Burda Easy (je aj online TU)
  • strih, ktorý je online na stránkach Burda TU
  • nožnice na papier 
  • lepiacu pásku (na zlepenie strihu)
  • koženku (ja som použila starú kabelku)
  • krajčírsku kriedu
  • nožnice na látku
  • spinky na koženku (neodporúčam špendlíky – použila som kancelárske klipy)
  • zips – strih je na 18 cm
  • lepidlo na koženku, látku
  • špajdlu na nanášanie lepidla
  • šijací stroj (tento krát vám nepomôže iba ihla a niť)
  • krajčírsky meter 
  • retiazku
Strih tento krát nie je v časopise, ale nájdete ho online. Návod je takisto online, ale aj v časopise. Strih som si vytlačila a vyšiel asi na 6 strany.  Na prvý pohľad to môže vyzerať zložito, ale je to easy. Strih poukladajte podľa značiek 1a ,2b atď. vedľa seba, a potom ho zlepte dokopy. Obstrihajte a vznikne vám trojuholník, ako ho vidíte na fotke hore.
Potom si rozložte koženku a na rubovú stranu prekreslite strih. Použila som starú kabelku, a preto som si musela dávať väčší pozor na dierky po remienku a zničených častiach na spodnej časti kabelky. Btw. tieto kabelky poznáte z  DIY “ako opraviť zničené remienky na kabelke // nevyhadzujte kabelky, opravte si ich“. Pár krát som ich ponosila, ale nakoniec sa začali trhať aj na spodnej časti, takže som ich chcela úplne vyhodiť, našťastie ich mama zachránila so slovami “veď si z nich uši nejakú kozmetickú taštičku” 🙂 
Nezabudnite prekresliť všetky značky, aby ste sa k strihu nemuseli vracať a jednoduchšie sa vám pracovalo. Pridajte si 1 cm záložku na každú stranu a vystrihnite.
Potom nastrihnite vyznačenú spodnú časť na zips. Pripravte si spony a lepidlo. Na nastrihnutú časť aplikujte pomocou špajdle malé množstvo lepidla a poriadne zatlačte. Nechajte zaschnúť 10-20 minút. Použila som lepidlo kanagon, ktoré je vhodné aj na koženku a látku. Kým bude časť na zips schnúť, pripravte si pútko.
Vystrihnite podľa návodu 8 cm dlhé a 1,8 cm široké pútko. Natrite lepidlom, opäť si pomôžte špajdlou, a nechajte zaschnúť. Upozorňujem, použite iba malé množstvo lepidla, pretože lepidlo zaschne a pútko sa zmení na kameň, čo nechceme. 
Nechajte opäť zaschnúť a zatiaľ našite zips. Dajte si pozor, kde bude začiatok a koniec zipsa resp. kde bude bežec, aby sa vám kabelka nezatvárala naopak 🙂 Kabelka bude zošitá na dne a horná časť, ktorá pôjde od ruky bude vkuse, bez prestrihnutia.
Malo by to vyzerať nasledovne. V hornej časti bude bežec a po ľavej strane bude látka bez prestrihnutia a v spodnej časti budeme šiť 🙂 Mne sa zips šil dosť ťažko, ale to len preto, že túto časť vždy robila mama 😀 tak som sa aspoň naučila, myslím, že som to zvládla super.
Potom môžeme prejsť k pútku, ktoré medzitým zaschlo. Pútko prešite podľa návodu v krajíčku po obidvoch stranách. Išlo to veeeeľmi ťažko, a ak použijete veľa lepidla, tak bude pútko tvrdé a naopak ak ho nenecháte poriadne zaschnúť, tak bude koženka mäkká a bude sa trhať. Takže málo lepidla a nechajte radšej dlhšie zaschnúť. Jedno pútko som si tak zničila, lebo som dala veľmi veľa lepidla :-/
Môžeme sa pustiť do pútka. Takže zložíme na polovicu, kabelku otočíme lícom dovnútra a pútko vložíme do hornej časti zipsu (tam kde je bežec) a prešijeme. Viem píše sa mi to jednoducho, ale tento krok som robila asi 3x lebo sa mi stále zdalo, že to nie je pekne zošité. Ihla mi trošku skákala. Prejdite to aj viac krát, aby sa pútko neodtrhlo.
Keď je pútko hotové, zošite dno, ak máte menovky alebo značky je ten správny čas na ich umiestnenie 🙂 
Pridajte retiazky a kabelka je na svete 🙂 Retiazky som použila zo starých náhrdelníkov, ktoré som nenosila. Ak sa vám nepáči retiazka, ušite si z rovnakej látky remienok, alebo pridajte šnúrku, stužku, čo sa vám páči. 
Voilá a kabelky sú na svete. Ušiť jednu kabelku trvalo asi hodinu.  Ešte odporučenie, zips použite s malým bežcom, napríklad ten ružový je príliš veľký.

Kabelka sa dá nosiť aj na pleci ako klasická kabelka, ale určite je vhodná na príležitostné udalosti, nie na bežné nosenie. Materiál použite čo najpevnejší, alebo si vystužte dno. 

… na záver malá ukážka recyklácie kabeliek ….  predtým a potom … 

Verím, že som vás inšpirovala a takisto dáte druhú šancu kabelkám 🙂

 




******
Našu originálnu tvorbu nájdete v záložke >>> ŠITIE
Návody na “urob si sám” projekty nájdete v záložke >>> DIY
Kontakt na mňa v časti >>> KONTAKT

******

You May Also Like

4 comments

Velmi povedená proměna. Palec hore 😉

no teda, ty si šikuľka :O tieto trojuholníkové kabelky sa mi svojho času strašne páčili a normálne mi vyčarili úsmev na tvári, keď ich tu u teba vidím 🙂

Sabi z blogu Beautiful savage

Ty jsi teda ale šikovná! 🙂

Nela z blogu Růžová rtěnka

šikovná premena, ale musím priznať, že som neprišla na chuť týmto trojuholníkovým kabelkám. 🙂 xx

Simona | l i v e i n f o x w o r l d

Leave a Reply