Čierno-bielu pásikavú látku sme nekupovali, našla ju mama v “tajných zásobách”. Je to úpletová látka tkaná dookola a je z nej vytvorený valec. Mamu napadlo, že by z nej mohli vzniknúť jednoduché šaty na ramienka. Tak som si ich zo srandy obliekla a už som látku nechcela ani vyzliecť. Prečítajte si ako z kusu látky vznikajú šaty 🙂






Najväčšia dilema bola dĺžka. Na prvej fotke vidíte látku v celej dĺžke, no maxi šaty by boli príliš nepohodlné a chodila by som v nich ako Morticia Adams. Túto dĺžku sme vylúčili okamžite. Druhá možnosť bola midi dĺžka t.j. niekde do stredu lýtok. Pekné aj som sa v nich cítila dobre, ale majú to byť predsa letné šaty, takže sme išli ešte vyššie nad kolená. Táto dĺžka u mňa vyhrala na plnej čiare a na záver ešte mini verzia, za ktorú bola mama, ale ja nie. Musela by som si neustále dávať pozor ako si sadnem, ako si preložím nohu, ako vystúpil z auta, autobusu a podobne. Takže dĺžka nad kolená vyhrala a musím povedať, že sme urobili dobre, lebo počas chôdze sa látka mierne naberá smerom hore 🙂

Keď sme vybrali dĺžku, odstrihli sme šaty a upravili vrchnú časť. V prednej časti trošku vyššie a vzadu trošku nižšie, tak aby šaty netlačili pod pazuchou a boli na tele pekne prirodzené. 
Potom zahnúť cca 1 cm a vtiahnúť tenkú gumičku, ale nie príliš tenkú, aby sa látka príliš neriasila, ale ani príliš hrubú. Takže zahnúť, zašiť a vtiahnúť gumičku.
Potom si vyrobte ramienka. My sme použili zvyšky úpletu, z ktorého sme šili krásne šaty (pozri tu). Dĺžka aj hrúbka ramienok je individuálne, odmerajte sa 🙂
Moje ramienka majú cca 1,5 cm šírku a dĺžku cca 48 cm.
Potom si šaty oblečte a oblečte si podprsenku, ktorú pod šaty budete nosiť, aby ste vedeli kam umiestniť ramienka na šaty. Ešte odporučenie, skúste v šatách urobiť nejaké bežné pohyby a až potom ich prišite. 

Voilá ramienka sú umiestnené  a môžete šiť. Prišite ich nad aj pod gumičkou aby sa látka netočila.

Potom upravte spodnú časť. Zahnite cca 2 cm a zaendlujte, aby sa látka nestrapkala.

A ešte info o látke: šaty sú nakoniec  80 cm dlhé a cca 60 cm široké.

A šaty sú na svete 🙂 
Na vešiaku vyzerajú rovnako aj z predu aj zo zadu, jediný detail je, že v predu sú vyššie (nad prsia) a vzadu majú trošku hlbší výstrih. Zostal nám kus látky na midi sukňu alebo na kratšie šaty hmm uvidím čo z toho vymyslím. 
Šaty sú naozaj super a bez švíkov. Hodia sa na výlety po meste v kombinácii s bielymi plátenkami, na kávu s kamarátkou v kombinácii riflovej bundy a balerín, do práce v kombinácii so sakom ale aj na pláž k sandálom a s klobúkom. Vďaka úpletovej látke sú veľmi pohodlné a môžete ich nosiť aj ako domáce šaty, fantázii sa medze nekladú. Pokúsim sa nafotiť všetky kombinácie a možnosti nosenia šiat a pripravím článok 🙂 Ako sa vám páčia šaty? 


You May Also Like

2 comments

šaty na tebe vyzerajú super a je skvelé, aké sú univerzálne 😉

http://www.beautiful-savage.blogspot.sk

… v jednoduchosti je krása 🙂
svieža

Leave a Reply